20.04.2011г.
PRinfo, ВИ ПОЖЕЛАВА ВЕСЕЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!

Великден или Възкресение Христово - неделята след първото пролетно пълнолуние - един от най-големите пролетни празници, който трае три дни. Мястото му в календара съвпада с раждането и разцвета на природата, с тържеството на слънцето и живота.
Честван от църквата като ден на Христовото възкресение, в народната традиция Великден е свързан с множество предхристиянски представи. Сутринта на първия празничен ден (винаги неделя) всички отиват на тържествена църковна служба. Свещта от църквата се отнася в дома. На трапезата има яйца и Великденски хлябове.
Вкъщи и на улицата се разменят обичайните поздравления: "Христос воскресе", "во истина возкресе", "за много години". Всички се чукат с великденски яйца за здраве.
Празничното великденско хоро започва на обяд и се играе и през двата следващи дни. С Великден завършва Страстната неделя.
На неделната служба в църквата се припомня посещението на жените-мироносици, които на сутринта след деня на еврейския празник (събота) отиват на гроба на Исус Христос и намират отваления камък и ангела, който им съобщава радостната вест за възкресението на Божия син.